Bolonjska omaka

Ko razmišljate o italijanski kuhinji oziroma kulinariki vam verjetno najprej padejo na misel sladoled, pica in špageti. Med testeninami so verjetno najbolj popularni špageti z bolonjsko omako. Zelo znana jed je tudi pasta genovese, ki so narejene iz bazilike, parmezana, česna, soli, olivnega olja in pinjol. Bolonjska omaka pa je v bistvu jed italijanskega podeželja. Ragu Bolognese se je začel v pisnih dokumentih omenjati konec 18. stoletja. V nasprotju s splošno domnevo bolonjska omaka nima direktne z mestom Bologna, ki leži v severni Italiji. Zgodovinarji se na splošno strinjajo, da jed, ki ji pri nas pravimo bolonjska omaka, izvira iz Imole, mesta zahodno od Bologne. Bolognese predstavlja jed skuhano v enem loncu v katero damo zelenjavo in meso.

Prvotni recepti za bolonjsko omako so zahtevali da je potrebno meso in zelenjavo fino zmleti ali sesekljati. Kasneje so se začeli kuharji odločati tudi za večje kose zelenjave in mesa. Povečal se je tudi delež paradižnika v jedi. Bolognese ima zaradi tega veliko variacij tako glede teksture kot okusa.

Priprava raguja bolognese je načeloma enostavna. V kolikor se lotimo priprave na tradicionalni način se moramo lotiti izdelave soffritta. Soffritto je mešanica zelenjave in začimb, ki se prepraži v ponvi. Sofrito da jedi slastno aromo. Bolonjska omaka je prav gotovo ena najbolj popularnih omak za testenine. Razširjena in cenjena je po celem svetu. Obožujejo jo tako otroci kot starejše osebe. Recept za enostavno in hitro pripravo bolonjske omake je naslednji: v ponvi na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo mleto meso. Pražimo tako dolgo, se meso razpusti. Da ne dobimo grudic mesa si pomagamo z vilicami.  Prilijemo kozarec vode, solimo, začinimo in pokrijemo s pokrovko. Počasi kuhamo omako eno uro. Nato prilijemo paradižnikovo omako, premešamo in kuhamo še vsaj eno uro. Bolonjsko omako ponudimo s širokimi rezanci ali špageti, ki jih skuhamo v osoljeni vreli vodi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *