Kaj pomeni oznaka motornega olja 5w30?

motorno olje 5w30Motorno olje 5w30 je razred viskoznosti primeren za uporabo v zimskih in poletnih mesecih na področju Slovenije. Ni pa motorno olje 5w30 edino primerno za uporabo v zimskih in poletnih mesecih v deželi na sončni strani Alp. Primerni viskoznostni razredi so še 5w-40, 10w-40, 10w-50, 15w-40 in 15w-50, pri tem pa velja upoštevati individualne pogoje uporabe. To je v prvi vrsti motor, nadalje zunanje temperature ter slog vožnje. Oznako 5w30 si lahko razložimo na naslednji način. W pomeni, da je bilo motorno olje 5w30 testirano pri nizkih temperaturah. Če oznake W ni pomeni, da je bilo motorno olje testirano pri temperaturi sto stopinj Celzija. Oznaka 30 pomeni viskoznost pri temperaturi sto stopinj Celzija.

Z drugimi besedami to pomeni, da ima motorno olje 5w30 pri tej temperaturi enako viskoznost, kot motorno olje 10w30. Vendar je motorno olje 5w30 redkejše v primerjavi z motornim oljem 10w30. Posledično ima boljše karakteristike pri nizkih temperaturah. Motor ima višje zmogljivosti, pozimi lažje vžiga.

Prav tako bo motorno olje 5w30 v primerjavi z motornim oljem 10w30, pri nizkih temperaturah hitreje steklo do porabnikov v motorju in začelo opravljati svojo mazalno funkcijo. Govorimo pa o motorju, ki optimalno deluje, je redno vzdrževan, na kratko brezhiben. Težje vžiganje pri nizkih temperaturah ima lahko tudi druge vzroke, zato je potrebno pri samostojni spremembi oznake nekaj previdnosti. Bolj redko motorno olje ne bo veliko ali celo v ničemer pripomoglo k lažjemu vžigu pri nizkih temperaturah, če motor ne deluje pravilno oziroma so njegove komponente iztrošene.

Za boljši vžig pri nizkih temperaturah bomo lahko poskrbeli z recimo obnovo ali zamenjavo iztrošenega oziroma drugače slabšega zaganjača motorja. Zaganjači starejših modelov oziroma starejših letnikov imajo tudi drugačne karakteristike, vrtijo se počasneje od njihovih izboljšanih naslednikov. V takem primeru lahko zamenjamo star model z novejšim. Pri tem ni nobenih težav z ustreznostjo, saj so vse ostale mere in karakteristike enake. Nov zaganjač se povsem prilega, edina razlika se skriva v njegovi notranjosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *