Sončne elektrarne za svojo postavitev potrebujejo tudi dobre pogoje

sončne elektrarna cenaMarsikdo od nas v bližnji prihodnosti načrtuje gradnjo sončne elektrarne. Toda, za njeno postavitev potrebujemo kar nekaj denarja ter upoštevati moramo nekatere pogoje. Se pa vse seveda da urediti, tudi s pomočjo proizvajalcev, ki menijo, da so sončne elektrarne najboljša naložba za našo prihodnost. Sončne elektrarne v resnici lahko postavimo na vsako streho, ne glede na njeno obliko ali pa na vrsto kritine. Če vas zanima investicija v sončno elektrarno, vas vabimo, da si ogledate stran Gen-i Sonce, kjer boste dobili odgovore na številna vprašanja.

Prilagoditi pa se je seveda potrebno nekaterim zakonitostim, ki vplivajo na optimalno delovanje tovrstnih elektrarn. Za slovenski prostor strokovnjaki menijo, da je najboljši naklon strehe 30 stopinj. Pri tem pa moramo paziti, da se izognemo senčenju na sami površini strehe ali pa v njeni okolici.

Velikost sončnih elektrarn je odvisna od mesta postavitve; naklona, orientacije, morebitnega senčenja in seveda še od nekaterih drugih dejavnikov. Objekt mora biti tudi statično ustrezen, omogočati mora dodatno obremenitev površine na strehi, tam nekje do 30 kilogramov na kvadratni meter ali pa nekoliko manj.

Naslednji pogoj, ki je kar pomemben, je ta, da mora biti tudi kritina ustrezna oziroma dobro ohranjena, da bo lahko sploh prenesla dodatno breme, ko bomo namestili fotonapetostni sistem.

Kljub temu da so sončne elektrarne zanesljive in za vzdrževanje nezahtevne naložbe, je zaradi njihovega delovanja na prostem marsikaj vprašljivo. Tako je nujno potrebno nadzorovanje delovanja in vzdrževanja tovrstnih elektrarn 24 ur na dan. Če bi namreč prišlo do napake, to pomeni v praksi zastoj električne energije, kar pa povzroči precejšnjo izgubo denarja. Včasih se namreč zgodi, da strokovnjaki potrebujejo več kot mesec dni, da ugotovijo, iz kje izhaja napaka in to tudi  popravijo.

Kakorkoli že, sončne elektrarne so na trgu priljubljene že kar nekaj časa. O njih ponavadi slišimo samo pozitivne stvari. Je pa res, da je torej potrebna kar visoka investicija, kasneje, ko imamo sistem že vgrajen, pa tudi stalen kvaliteten nadzor. Brez njega se namreč lahko hitro zgodi, da pride do napak in do morebitnih visokih stroškov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *