Talno gretje in ogrevanje stanovanja

talno gretjeTalno gretje je en izmed sistemov ogrevanja. Predstavlja trend, sodoben način samostojnega ogrevanja, tako stanovanjskih hiš, kot tudi poslovnih objektov. Za talno gretje je značilno, da voda oziroma elektrika kroži po vgrajenih ceveh v tleh. Bistvo talnega gretja pa je, da tla delujejo kot grelno telo, kajti na takšen način cevi v tleh oddajajo toploto in na podlagi tega ogrevajo prostor. Če bi želeli na učinkovit način ogrevati stanovanje, obiščite spletno stran Termoshop – talno gretje.

Obstaja kar nekaj prednosti tega sistema, ključna prednost pa je, da se zrak, ki je s pomočjo talnega gretja, sorazmerno porazdeli po celotnem prostoru  oziroma objektu. Izkoristek zraka pri talnem gretju je  do ½ večji, če ga primerjamo z izkoristkom gretja s klasičnim sistemom radiatorjev. S talnim gretjem lahko privarčujemo tudi s stroški ogrevanja do 1/9.  Ključnega pomena je prav tako, da se kvaliteta bivanja zviša. Zato je talno gretje primerno tudi v prostorih, kjer bivajo alergiki, kajti hišni prah se v prostorih s talnim gretjem dviga manj, kot tudi  kroži manj. Talno gretje je dobrodošlo prav tako v prostorih, kjer bivajo ljudje, ki jih muči kronični kašelj oziroma oslovski kašelj, kajti zrak v prostorih, kjer je locirano talno gretje, se izsušuje manj, zato pa je vlaga v prostoru višja. Pozitivna lastnost sistema talnega gretja je tudi v estetiki – sploh ni vidnih nobenih naprav za ogrevanje.

Ima pa seveda talno gretje tudi negativne lastnosti . Ena izmed ključnih je ta, da je talno gretje vgrajeno, zato je izjemno težko najti kakšne okvare v sistemu. Prav tako je negativna lastnost ta, da talno gretje ogreva tla. Prostor nato pridobiva toploto, ki jo oddajajo tla.

Posebej previdni moramo biti pri izbiri talne obloge, v kolikor se odločimo za sistem talnega ogrevanja. Najprimernejši talni oblogi sta keramika in kamen. Najmanj primerni talni oblogi pa sta pluta in tekstil.

Ločimo med dvema vrstama talnega gretja. In sicer v enem primeru je osnova prenosa toplote voda, v drugem primeru pa je osnova prenosa toplote elektrika. Razlika je v večji meri samo v investiciji, in sicer je investicija električnega talnega gretja nižja od investicije klasičnega vodnega talnega gretja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *